De adviseur en locatie commandant politie bij evenementen 

Een praktische basis waarin je in zeven stappen leert hoe je je beeld vormt en de informatie verzamelt die je nodig hebt op straat.

Online video cursus met voorbeelden, templates en implementatie opdrachten. INCLUSIEF WERKBOEK.

Herken je één van onderstaande situaties?

  • Je krijgt vaak weinig tijd om je voor te bereiden op een evenement. Er wordt wel van je verwacht alles te hebben gelezen. Je vraagt je af hoe dat toch mogelijk is?! Je vertrouwt maar weer op je improvisatie talent. "Het komt goed!" zeg je tegen jezelf en je collegae.
  • Je wilt weten wat het verschil is tussen de rol van de OvD-P en de taakcommandant politie bij evenementen. Je wilt weten wat dat verschil betekent voor het handelend optreden en de voorbereidende werkzaamheden.
  • Je bent taakcommandant en je wilt snel en effectief de (SGBO-)informatie kunnen verzamelen en filteren. Je wilt weten welke informatie je nodig hebt op straat en hoe je deze verwerkt.
  • Je bent bezig met de voorbereidingen van het SGBO (Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden) en je wilt graag een handreiking om de informatiebehoefte van de taakcommandanten in te schatten ten behoeve van het operationeel draaiboek en de deeldraaiboeken.
  • Je bent een ervaren taakcommandant en hebt er ook plezier in. Je merkt dat je sneller zaken oppikt dan anderen in jouw omgeving en dat jij andere dingen ziet die dreigen mis te gaan. Je vindt het lastig om dit duidelijk te maken aan anderen en hebt behoefte aan een spiegel die je laat zien waarom je zo denkt en welke afwegingen jij maakt.
  • Kennelijk nemen de taakcommandanten die je bewonderd altijd specifieke informatie mee de straat op. Welke informatie is dat en waarom hebben ze deze verzameld? Je wilt een kijkje in de keuken van het brein van de taakcommandant politie bij evenementen.

De taakcommandant politie bij evenementen

Een praktische basis waarin je in zeven stappen leert hoe je je beeld vormt en de informatie verzamelt die je nodig hebt op straat.

Waarom is deze cursus belangrijk?

In de voetbalwereld weet men als geen ander dat, op het moment dat het ertoe doet, de mogelijkheden van de mentale veerkracht en maximaal improvisatievermogen zijn bepaald in de voorbereiding. De taakcommandant is bij een evenement de spil en de spelverdeler in het veld; hoe ben jij voorbereid op de wedstrijd? Welke informatie heb je, verzamel je en hoe bepaal jij jouw beeld vooraf en ook tijdens het spel? Hoe positioneer en informeer jij je spelers? Wat is belangrijk in jouw observaties van publiekstromen? Waar kíjk je naar en hoe spéél je het spel?

Weinig tijd

Deze methode helpt je om de tijd die je nodig hebt voor de operationele voorbereiding, aanzienlijk te verkorten. 

Improvisatie

Voorbereiding is het halve werk. Door deze voorbereiding heb je dus maximaal de ruimte om te improviseren indien nodig.

IGP

Je weet precies welke informatie opdrachten je uitzet in je team en welke uitvraag je moet doen naar het SGBO.

Kennis overdracht

Van onbewust bekwaam naar bewust bekwaam. Alleen dan kan je het een ander leren. 

Basis voor briefing

Je hebt alle informatie en IGP opdrachten voorbereid met de uitleg waarom.

Alles op 1 A4

Een map met plannen neem je niet mee onder de arm de straat op. Maar het denkraam wel.

Actief team

Niet meer wachten op een incident dat - toch niet - gebeurd, maar pro-actie en actieve signalering en observaties.

Verbeterde informatiepositie

Je weet precies welke informatie je nodig hebt, welke cruciale informatie je nog mist en waar je dat kan halen.

Voor wie is deze cursus?

Deze cursus is alleen voor politiemensen en is geschreven vanuit de rol van de taakcommandant bij evenementen. Om de positie van de taakcommandant te versterken èn om politiemensen beter in deze functie te laten groeien, is het belangrijk, dat er ook door de mensen om hem heen kennis nemen van het denkraam van de taakcommandant bij evenementen.

  • De cursus is voor de brigadier of inspecteur met de rol van taakcommandant, zodat zij de taakcommandant beter kunnen ondersteunen in zijn taakuitvoering.
  • Voor de brigadier en hoofdagent die moeten en willen weten waarom de taakcommandant handelt zoals hij handelt en ook in zijn eigen rol wil groeien.
  • Voor de hoofdinspecteur, de Hoha en HIN of andere leden van het SGBO om de rol van de taakcommandant beter te begrijpen en beter te en daarmee beter te kunnen ondersteunen en de taakcommandant van juiste informatie te voorzien.

Typisch een online cursus van Event Safety Academy

De focus van onze cursussen is de dagelijkse praktijk van een evenement met praktische voorbeelden. Je wordt exact uitgelegd wat de stappen zijn en hoe je deze kunt nemen. Je krijgt toegang en goedkeuring voor het persoonlijk gebruik en niet-commercieel gebruik van alle templates en modellen. Het is niet toegestaan de inhoud te gebruiken voor interne trainingsdoeleinden.

Alsof je in de les zit

Met de online video cursus lijkt het alsof je gewoon in de lesruimte zit. De stof wordt je uitgelegd op een flap-over en door middel van voorbeelden en foto's. 

Implementatie

Aan kennis heb je niet zoveel als je het niet implementeert. Daarom zijn er werkbladen en templates met implementatieopdrachten. Hierdoor wordt je geholpen om de kennis te implementeren in jouw evenement.

Vragen stellen

Je hebt je eigen account. Dit geeft je de mogelijkheid om vragen te stellen en opmerkingen plaatsen in de betreffende les. Je leert van anderen die vragen stellen en je krijgt antwoord van jouw docent.

Altijd beschikbaar

Je zet hier de docent gewoon op 'play' of 'stop'. Iets waar we allemaal van droomden op de middelbare school ;-) Je kan het zo vaak terugkijken als je maar wilt en op iedere locatie met internet.

De taakcommandant politie bij evenementen

Een praktische basis waarin je in zeven stappen leert hoe je je beeld vormt en de informatie verzamelt die je nodig hebt op straat.

Introductie modules

Om de zeven stappen goed te doorlopen wordt er aandacht besteed aan de context van het handelen van de taakcdt bij evenementen in een drietal modules.

Het verschil OvD-P en taakcommandant

Omdat het optreden bij meldingen en incidenten anders is, dan de politietaak tijdens evenementen. 

Vaak heeft de taakcommandant ook een OvD-P achtergrond. De context van beide rollen is anders en daarmee ligt de nadruk van het verzamelen van informatie, het interpreteren en het handelen op een ander vlak. Wanneer je je niet bewust bent dat dit anders is, treed je minder efficiënt en minder duidelijk op. 

De operationele context

Zorg dat je niet verrast wordt door vragen en betrokkenheid van partijen en afspraken in de uitvoering.

Bij de taakcommandant komen alle voorbereidingen samen en moeten (deel-)plannen vertaalt worden naar de operatie op locatie waar hij verantwoordelijk is. Wanneer je onvoldoende rekening houdt met deze context, moet je improviseren zonder dat er nog iets is gebeurd. 

Het handelend optreden

Bewust situationeel optreden op en rond het evenemententerrein.

De taakcommandant varieert in zijn handelen tussen monitoren en signaleren, adviseren, dwingend adviseren en zelf optreden. Alleen wanneer, waar en naar wie doe je nu wat? En waarom? Hoe past de dreiging hierin en de mate van uitstraling naar de openbare ruimte? Waarom ben je wel of niet te vinden op het evenemententerrein en welke argumenten heb je daarvoor?

Kern modules

In deze 7 modules wordt er een praktische basis gegeven hoe je de informatie verzamelt die je nodig hebt en de manier waarop je je beeld vormt op straat. Het denkraam houdt rekening met de componenten tijd (handelingsperspectief: wanneer te handelen?), context (hoe en met welke verantwoordelijkheid en beslissingsbevoegdheid) en informatie/observatie (op basis waarván handel je?).

Stap 1 : Het basisbeeld vormen door kijken & luisteren

Beelden zeggen meer dan 1000 woorden.

En de verhalen van betrokkenen vertellen je meer dan dat woorden kunnen beschrijven. Welke bronnen kan je aanboren, wat vertelt je dit en hoe verwerk je deze informatie op straat. Vorm het beeld naar aanleiding van het programma van het evenement, het operationele draaiboek en de momenten waarop extra aandacht en alertheid verwacht wordt van jou en jouw team. 

Stap 2 : Het basisbeeld vormen door te lezen

Ja, echt! Lezen zonder te lezen.

Bouw verder aan het basisbeeld vanuit de teksten en draaiboeken die zijn gemaakt. Je wordt geholpen om de belangrijke informatie uit de documenten te halen en de - voor jou - nutteloze tekst over te slaan en te verwerken voor de uitvoering. En dat zonder dat je veel hoeft te lezen.

Stap 3 : Bejegening en beleidsvorming

Verwoord het handelend optreden aan jouw mensen in relatie tot het evenemententerrein (verantwoordelijkheid organisator) en de openbare ruimte (beleidsgrenzen).

Wanneer je op deze onderwerpen je team goed brieft, is het optreden efficiënter en is het ook ‘stiller’ op de verbindingen. Dit biedt ruimte voor het geval er scenario’s in werking gaan en tegelijkertijd de ‘normale’ operatie, buiten het incident, toch haar doorgang vindt.

Stap 4 : Straatobservaties & handelen

Betekenis geven aan wat je ziet.

Naast bepaalde gedragingen van mensen die om handelend optreden vragen van de politie, kunnen er ook observaties zijn die daarom vragen. Vaak zijn deze in de voorbereiding ook benoemd in de risico analyse van het evenement. En hoe zorg je ervoor dat je team weet waar ze naar moeten kijken en je uitvoering geeft aan de geïdentificeerde risico's?

Stap 5 : Beveiligingsplan en opschaling

De plannen voorzien vaak niet in operationele afspraken, maar deze heb je wel nodig. 

Omdat de beveiliging zich bevindt op de scheidslijn van de openbare ruimte en de dreiging tot escalatie, is het belangrijk om goede afspraken te maken. Dit voorkomt dat taken tussen wal en schip komen te liggen waar geen van de partijen zich verantwoordelijk voor voelt.

Stap 6 : Het incidentbeeld; de scenario's

Vertaal de scenario's naar jouw positie en locatie.

Wat is de tactiek van handelen, wie neemt welke beslissingen en welke signalen zijn er waaruit blijkt dat een scenario zich dreigt voor te doen? Hoe is de grip-structuur intern en extern geregeld en waar moet je op letten? Een goede voorbereiding van scenario's levert je maximale veerkracht op indien er zich fatale gebeurtenissen voordoen.

Stap 7 : Finetuning

Kleine details met grote gevolgen. Het zijn soms de kleine dingen die vergeten zijn, waardoor niet efficiënt gehandeld kan worden als het misgaat.

Zet de puntjes op de 'i' door de bijzonderheden omtrent de politietaken te inventariseren, de informatievoorziening door de medewerkers op straat en overige informatie die je nodig hebt op straat.

De taakcommandant politie bij evenementen

Een praktische basis waarin je in zeven stappen leert hoe je je beeld vormt en de informatie verzamelt die je nodig hebt op straat.

WAT KOSTEN DE PROBLEMEN DIE JE NU ONDERVINDT?

Hoeveel tijd kost het je om alle plannen door te nemen? Wat is het gevoel dat je krijgt wanneer je weet dat je beter voorbereid de straat op zou moeten gaan? Wat kost het je als het misgaat en je blijkt cruciale informatie 'niet gelezen' te hebben?

Wat kost het je wanneer je overruled wordt door je leidinggevende op afstand? Aan frustratie? Wat kost het je als blijkt dat je informatie wel had moeten weten of had moeten hebben? Wat kost het als het misgaat?

Gelukkig vragen wij deze kostprijs niet. Bekijk wat de aanbieding is en mis dit niet. Want hiermee komt een oplossing binnen handbereik!

 Op jouw succes!

""Ik heb Marit leren kennen als een slagvaardig persoon, die houdt van aanpakken met een groot inzicht in evenementenveiligheid." "

Erwin Prigge
Operationeel expert

""Nuttig, leerzaam, verfrissend" "Aanvullend op de OvD-trainingen" "Praktisch" 88% zegt: "Ik ben me (weer) meer bewust dat mijn observaties belangrijk zijn" "Ik ben (weer) meer doordrongen van de noodzaak van de voorbereiding op crowdcontrol""

Politie Leiden
Deelnemers thema ochtend Taakcommandant politie bij Evenementen

""Ik denk dat er veel collega's zijn - niet alleen operationeel commandanten -  die met behulp van het denkraam veel bewuster een evenement in gaan." "

Eric van Asseldonk
Operationeel Expert Gelderland Zuid

SPECIALE PRIJS

De inhoud van de cursus is gelijk aan een 3-daagse cursus ter waarde van € 2495,- euro. De taakcdt is cruciaal in het netwerk van evenementenveiligheid. En daarom is het belangrijk dat hij altijd een stap voor is in kennisniveau. Het is belangrijk dat de politie eenzelfde taal ontwikkeld. Wij passen onze prijs bij deze visie aan, juist om ruimte te geven aan het verder professionaliseren van de veiligheid bij evenementen. Doe je mee?

De taakcdt politie bij evenementen

€ 1195,-

Exclusief BTW

10 online video's

Implementatie opdrachten

Templates

Koop nu

De taakcdt politie bij evenementen

€ 1395,-

Exclusief BTW

3 persoonlijke coachingsmomenten

-

10 online video's

Implementatie opdrachten

Templates

 

KOOP NU

incl. de online videocursussen

Neem contact op

Exclusief BTW

LIVE TRAINING 

+

Voor iedere deelnemer: 

10 online video's

Implementatie opdrachten

Templates

 

KOOP NU
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.